Istoric:
In primii ani de la introducere, o problema frecvent intalnita a fost faptul ca multe polite erau gresit intocmite, un fapt care se datora si faptului ca aceste polite erau de multe ori vandute de catre personae dubioase.
Pentru a preintampina problemele de acest fel, Parlamentul a decis ca asigurarile RCA sa poata fi oferite soferilor doar in cadrul unor puncte de lucru amenajate, reducand astfel posibilitatea ca persoane rau intentionate sa vanda polite false de asigurare.
Ultima modificare legislativa de acest fel specifica faptul ca politele RCA se vor putea completa incepand cu data de 1 ianuarie 2010 doar pe computer, astfel ca posibilitatea de a le completa gresit scade simtitor. In plus, fiecare agent de asigurari va trebui sa foloseasca o parola pentru a putea accesa sistemul.
Limite de responsabilitate:
Polita RCA isi incepe valabilitatea odata cu ziua urmatoare celei in care a fost emisa ori, in cazul autovehiculelor care circula in baza unor autorizatii provizorii, valabilitatea acesteia incepe doar din momentul intrarii in vigoare a autorizatiei.
Despagubiri:
Suma de bani maxima cu care societatile de asigurare au despagubit victimele accidentelor auto a crescut de la an la an, inregistrand un salt spectaculos odata cu accederea Romaniei in Uniunea Europeana. Astfel, in anul 2011, companiile de profil acorda maximum 750.000 de euro pentru pagubele materiale si pana la 3.500.000 de euro pentru vatamarile corporale sau chiar decesul unor persoane.
Bonus-malus:
Incepand cu 1 Ianuarie 2010, companiile de asigurari au introdus sistemul bonus-malus, prin care soferii care se fac vinovati de producerea unor accidente rutiere vor trebui sa plateasca mai mult ca prima de asigurare. Astfel, un accident produs va obliga soferii sa plateasca cu 30% mai mult, doua accidente cu 80% in plus, iar un al treilea accident provocat intr-un an de zile va duce la dublarea valorii politei.
Persoanele neasigurate:
In cazul in care detineti un autoturism pentru care nu ati incheiat polita RCA, trebuie sa stiti ca riscati o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 RON. In plus, in cazul in care provocati un accident, va trebui sa platiti dumneavoastra pagubele.